Spotlight

Spotlight: Pilea peperomioides (pannenkoekplant of Chinese geldplant)

08/08/2018

Spotlight: Pilea peperomioides (pannenkoekplant of Chinese geldp

De eerste in deze serie is zeker geen onbekende. ;-) De meesten hebben tegenwoordig wel een Pilea peperomioides, beter bekend als pannenkoekplant, in huis. Die van mij heb ik nu bijna 2 jaar en groeit ontzettend goed.

Zo klein als die was, zo groot is die nu. Binnenkort ga ik deze verpotten zodat hij nog meer de ruimte heeft om te groeien en groter te worden. Deze plant is ook perfect en ontzettend makkelijk om te stekken. Ik heb er inmiddels 6 stekjes van en deze groeien ook met de dag. Binnenkort zal ik uitleggen hoe je de pannenkoekplant kan stekken.

Spotlight: Pilea peperomioides (pannenkoekplant of Chinese geldplant) | Peek Inside

Deze foto is gemaakt in augustus 2017

De pannenkoekplant

De pannenkoekplant komt uit de brandnetelfamilie. Het zou in 1946 meegenomen zijn door een Zweed vanuit China naar Europa. De bijnaam is dan ook Chinese geldplant. Wanneer je een muntstuk in de aarde zou plaatsen bij de plant, zou je welvaart kunnen aantrekken. Baat het niet schaadt het niet toch? ;-)

De plant is heel gemakkelijk te verzorgen snel tevreden. Naast dat het een mooie en vrolijke plant is, zuivert het ook nog eens de lucht weliswaar voor een oppervlakte van max. 10m2 maar hoe meer hoe beter. ;-) Gelukkig maar dat het stekken zo makkelijk gaat haha.

Spotlight: Pilea peperomioides (pannenkoekplant of Chinese geldp

Deze foto is gemaakt in juli 2018

Tips en verzorging

De meningen zijn nogal verdeeld, ik lees vaak of eigenlijk overal dat een lichte plek maar zonder direct zonlicht de beste plek is. Bij mij staan er twee en 3 kleine stekjes eigenlijk in direct zonlicht, deze doen het tot nu toe erg goed.

De moederplant staat naast de tv dus iets minder in de zon dan de kleintjes. Deze staan ongeveer 3 uurtjes in direct zonlicht. Ik geef ze 1x per week een beetje water, net dat de bovenkant helemaal bedekt is.

In huis is het nooit warmer dan 24 graden – hooguit een uitschieter naar max. 26 graden maar dan moet het buiten wel heel warm en lang warm zijn. ;-) De ideale temperatuur voor de pannenkoekplant ligt dan ook tussen de 15 en 24 graden.

Wil je de plant echt verwennen? Dan kan je uiteraard elke maand een klein beetje vloeibare plantvoeding geven.

Samengevat

Licht: een lichte plek, maar liefst niet in direct zonlicht – kan eventueel ook net wat donkerder staan
Water: 1x per week, als het heel warm is 2x per week (voel ook even of de aarde vochtig genoeg is)
Voeding: 1x per maand is voldoende
Stekken: ja
Giftig: nee

0 reacties

Laat een reactie achter