Kun je echt afvallen met het eiwitdieet?

Kun je echt afvallen met het eiwitdieet?

Het eiwitdieet is de laatste jaren sterk in populariteit gestegen. En dit is niet voor niets. Een eiwitdieet heeft twee grote voordelen ten opzichte van andere diëten: minder hongergevoel en minder verlies van spieren. Bij een eiwitdieet wordt de hoeveelheid koolhydraten beperkt en wordt dit vervangen door eiwitten. Ook wordt natuurlijk de calorie inname beperkt zodat het lichaam energie tekort komt en de reserves gaat aanspreken. Door de grote populariteit van het eiwitdieet zijn er verschillende eiwitdieetproducten verkrijgbaar. In dit artikel gaan we kijken naar de voor en nadelen van afvallen met eiwitten.

De essentie van het eiwitdieet

De essentie van afvallen met eiwitten is in de meeste eiwit diëten hetzelfde. De hoeveelheid koolhydraten wordt sterk verminderd tot een maximum van 20-100 gram per dag. Dit wordt voornamelijk vervangen door eiwitten. Het vervangen van de koolhydraten gebeurt met bijvoorbeeld: eiwitshakes, eiwitrepen of andere eiwitrijke voedingsproducten zoals: vis, vlees, noten of eieren.

Voordelen van een eiwitdieet

Eiwitten zijn heel gezond, afvallen met een eiwitdieet heeft dan ook een aantal belangrijke voordelen:

Verlies van vet. Uit studies is gebleken dat een eiwitrijk dieet zorgt voor het verlies van vet. (bron)

Minder hongergevoel dan andere soorten diëten. Eiwitten verzadigen het beste van de drie voedingsstoffen ( vet, koolhydraten, eiwitten). Hierdoor is het hongergevoel tijdens een eiwitdieet minder dan bij een ander soort dieet.

Eiwit zorgt voor een verhoging van de weerstand

Eiwit zorgt voor een betere omgang van stress

Spierverlies is minder. Spierverlies zal altijd tijdens een dieet optreden. Het is een logische reactie van het lichaam op het energietekort. In vergelijking met andere soorten diëten is het spierverlies bij een eiwitdieet minder dan bij een ander soort dieet. Je hebt bij een eiwitdieet dan ook minder last van de spaarstand van je lichaam.

Nadelen van een eiwitdieet

Een eiwitdieet is voornamelijk gebaseerd op eiwitten. Producten met veel koolhydraten worden in het dieet vermeden. Afvallen met eiwitten kan dus een aantal nadelige effecten hebben:

Er is een kans op verstopping. Vezels zitten voornamelijk in koolhydraatrijke producten. Als deze bijna helemaal geschrapt worden kan de stoelgang een aardige vertraging oplopen. Je kunt dan een vezelsupplement overwegen. Na een aantal weken zou de spijsvertering zich aangepast moeten hebben aan het eiwitdieet.

Je gaat letterlijk afkicken van koolhydraten en dit kan een aantal bijwerkingen geven zoals vermoeidheid, grote drang naar koolhydraatrijke voeding of verstrooidheid.

Eiwitrijke voeding bevat vaak ook veel verzadigde vetten. Deze vetten zijn ongezond en een verhoging van deze vetten is dan ook niet wenselijk. Probeer tijdens het volgen van een eiwitdieet zoveel mogelijk producten te nemen met weinig verzadigde vetten.

Afvallen met eiwitten met eiwitrijk voedsel

Je kunt het eiwitdieet ondersteunen door je voedingspatroon aan te passen en meer eiwitrijk voedsel te kiezen. Door in iedere maaltijd meer eiwitten en minder koolhydraten te eten kun je afvallen met eiwitten door te profiteren van meer eiwitten. Voorbeelden van eiwitrijke producten die goed binnen een eiwitdieet passen:

Vis zoals Tonijn, koolvis, heilbot, kabeljauw

Kip en kalkoen

Vlees zoals tartaar, rosbief, gerookt vlees

Noten zoals amandelen. Let wel: kies voor de onbewerkte variant.

Zuivel zoals kwark. Let hierbij wel op de verzadigde vetten.

Sojabonen

Eieren