Hoe kun je zorgen dat kinderen meer buiten gaan spelen?

Hoe kun je zorgen dat kinderen meer buiten gaan spelen?

Buitenspelen is erg belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. In de buitenlucht krijg je meer vitamine D en frisse lucht, wat natuurlijk goed is voor de gezondheid. Ook draagt het bij aan de vermindering van sommige ziektes en aandoeningen op latere leeftijd. Denk bijvoorbeeld aan diabetes, zwakke botten, of hart- en vaatziekten. Veel buiten zijn is ook veel beter voor het immuunsysteem. Het is ook erg bepalend voor de ontwikkeling van de ogen en voor het oefenen van motorische vaardigheden. Als kinderen veel buitenspelen, worden ze leniger, behendiger en ontwikkelen ze sneller spierkracht.

Voor kinderen is buitenspelen dus cruciaal bij een gezonde ontwikkeling. Kinderen die veel buitenspelen kunnen beter omgaan met prikkels, stress en zijn meestal een stuk creatiever. Beweging en frisse lucht zijn ook nog eens goed voor de hersenen. Het advies is om kinderen minimaal zo’n twee uur per dag buiten te laten spelen. Tegenwoordig is dat natuurlijk een stuk lastiger. Uitvindingen zoals mobiele telefoons, televisies, spelcomputers en andere apparaten, zorgen ervoor dat veel kinderen minder naar buiten gaan. Hoe kun je buitenspelen weer interessant maken voor kinderen?

Buitenspeelgoed

Als je buitenspelen interessanter wilt maken voor kinderen, kun je gebruikmaken van bepaald buitenspeelgoed. Je kunt bijvoorbeeld een schommel laten plaatsen in je tuin, of een kleine zandbak of een speeltoestel met een glijbaan. Dit maakt buitenspelen natuurlijk een stuk leuker. Je kunt ook bepaalde sportartikelen kopen, zoals springtouw, ballen en een voetbaldoel. Voor de warme zomermaanden kan het leuk zijn om een opblaas zwembad te kopen, of waterpistolen.

Ook voertuigen voor kinderen zijn erg leuk. Bijna ieder kind in Nederland heeft al wel een fiets, maar je kunt ook een skelter of een step halen. Sommige kinderen vinden skaten ook leuk om te doen. Je kunt dit doen op skeelers of skateboards, maar je kunt er ook fietsen of steppen voor gebruiken. Tegenwoordig kun je zelfs een leuke elektrische kinderscooter kopen. Het is goed om kinderen meer te stimuleren om naar buiten te gaan. Bespreek ook zelf met je kind wat hij of zij leuk zou vinden. De feestdagen komen er weer aan en je kunt dan dus mooi wat buitenspeelgoed cadeau doen.