Spotlight

Spotlight: Monstera deliciosa (philondendron of gatenplant)

22/08/2018

Spotlight: Monstera deliciosa (philondendron of gatenplant) | Pe

Mijn Monstera deliciosa kocht ik bij de IKEA, het was een klein en smal plantje maar inmiddels uitgegroeid tot een mooie opvuller voor de hoek. Deze plant is ook zeer Instagram-waardig en heeft zelfs zijn eigen tag: Monstera Monday. ;-)

Het is volgens mij toch wel, samen met de pannenkoekplant, de meest populaire plant. Bijna iedereen heeft wel een Monstera in huis. En ik doe gewoon vrolijk mee haha, niet omdat het een hype is maar omdat het ook gewoon een echt mooi plant is.

Die van mij begon wat kleiner maar uiteindelijk zal het echt zijn plek veroveren in je huis. Binnenkort ga ik de mijne weer verpotten in de hoop dat hij nog groter gaat worden, zoek maar eens op ‘huge Monstera’ op Pinterest dat wil je toch? ;-) Ik bedoel bladeren met een doorsnee van een meter? Yes!

Inmiddels heb ik er een tweede aan mogen toevoegen, gekregen van moeders (zie laatste twee foto’s). Deze groeide maar 1 kant op en werd eerder hoger dan voller. Deze staat nu bij mij op de kledingkamer een prominente plek op de kast. Maakt de kamer gelijk een stuk gezelliger. Ik ben benieuwd hoe deze het hier gaat doen, ik hou jullie op de hoogte.

Spotlight: Monstera deliciosa (philondendron of gatenplant) | Pe

De gatenplant

De Monstera, ook wel gatenplant of zijn soort de Philondendron komt voornamelijk voor in het regenwoud in bijvoorbeeld Zuid-Amerika. Klimmend gaan ze in hoge bomen en zetten zich vast met hun luchtwortels aan de boomstammen. Of aan rotsen of op de grond in wouden.
Je hebt naast de Monstera deliciosa ook de Monstera obliqua, ook wel Monkey Mask genoemd. Deze heeft kleinere bladeren met grote gaten.

De kans is heel klein maar zou bloemen kunnen krijgen. Mocht je nu toch bloemen krijgen, dan is het aan te raden ze weg te knippen omdat het veel energie weggehaald aan de plant en zouden nogal eigenaardige geur hebben.

Spotlight: Monstera deliciosa (philondendron of gatenplant) | Pe

Tips en verzorging

Deze plant is ontzettend makkelijk, ideaal dus als je geen groene vingers hebt. Ik heb ‘m momenteel nog in de pot zelf zitten en dat gaat ontzettend goed. Deze heb ik een verzinkt pot staan waar ik 1x per week een laag water in zet zodat die zelf kan drinken. De luchtwortels zijn soms wat vervelend, je kunt ervoor kiezen om ze terug te leiden in de grond waarna ze verder gaan als grondwortels of je kan ze afknippen.

Hij staat graag in het licht, bij mij staat hij in de hoek waar altijd licht is maar niet vol in de zon. De plant extra verwennen? Geef hem dan eens in de twee weken vloeibare plantenvoeding.

Nadeel: helaas is de plant wel erg giftig, vooral bij katten omdat deze de neiging hebben om te gaan knabbelen op de bladeren. Dit kan dan vervolgens de nieren aantasten. Ik heb een kat, maar gelukkig is het een hele makkelijke die niet taalt om de planten. Alles wat een normale kat zou doen, doet die van mij niet haha. Voordeel: de Monstera zelf is daarentegen een leven luchtzuiveringsinstallatie, ideaal voor wat frisse lucht.

Samengevat

Licht: een lichte plek, maar liefst niet in direct zonlicht – kan eventueel ook net wat donkerder staan
Water: 1x per week, licht vochtig maar niet te nat
Voeding: eens in de 2 weken
Stekken: ja
Giftig: ja

0 reacties

Laat een reactie achter