Mindstyle

Tips om creatiever te zijn

26/02/2018

Tips om creatiever te zijn | Peek Inside

Elke dag ben ik eigenlijk wel ergens mee bezig waar ik creatief voor moet zijn. Voor zowel mijn blog als mijn grafisch ontwerpstudio. Maar creativiteit kan je niet afdwingen, maar wel een klein beetje helpen. Vandaag een aantal tips.

Voor mijn blog heb ik bijvoorbeeld leuke samenwerkingen waar ik natuurlijk teksten voor moet verzinnen maar vaak ook compleet met styling en fotografie. En dan natuurlijk de recepten, deze uitschrijven + teksten en natuurlijk hier ook weer de styling en fotografie. Voor mijn blog werk ik vaak nog in de avonden en plan een dag in de week om foto’s te maken.

Maar ook voor mijn grafisch ontwerpstudio Eunoia Studio ben ik elke dag bezig met het creëren van een huisstijl, branding, websites, webshops en blogs. Iedereen is weer anders en iedereen heeft weer een eigen stijl.

Bedenk je onderwerp

Voor elk nieuw project ga ik eerst bedenken wat het onderwerp gaat worden. Voor bijvoorbeeld een styling opdracht of recept ga ik kijken wat staat centraal. Waar moet de focus op gelegd worden, welke kleuren en materialen passen hier goed bij. Maar soms loop ik ook vast en weet ik niet wat ik met een bepaald recept of ingrediënt aan moet en ga dan ook rond op Pinterest of tijdschriften voor inspiratie. Tijdens het maken van de foto’s kan ik nog wel eens wisselen maar ik heb vaak al een vast beeld in mijn hoofd.

Met een opdracht voor bijvoorbeeld het ontwerpen van websites maak ik eerst een soort checklist aan de hand van de informatie die ik krijg. Daarna maak ik een moodboard van ideeën en kleuren om zo alvast een beeld te krijgen. Als dit goed en duidelijk is komt het ontwerp er vaak gelijk wel uit.


“To live a creative life we must lose our fear of being wrong.”


Werk met lijstjes

Ik werk graag met lijstjes. Ik heb in Evernote een weekplanner gemaakt die ik elke week braaf bij hou. Elke dag als ik iets klaar vink ik het af en op vrijdag ga ik alles weer bij langs. Wat moet er maandag gebeuren, wat is het belangrijkste en wat kan eventueel later op de dag. Elke dag begin en eindig ik de dag met de mail checken, zo om gedurende de dag niet te veel afgeleid te zijn. Tussendoor wordt er ook wel eens wat geschoven of bijgezet, maar ik heb per dag 2 grote opdrachten die ik doe en aan het einde van de dag nog een paar kleine.

Ga naar buiten

Dit roep ik vaker, maar doe ik ook graag. Als ik het even niet zie zitten, ik loop vast of kom ergens niet uit. Of als mijn website of mail er weer uit ligt haha. ;’) Dan ga ik graag een blokje om, ga boodschappen doen of ga even langs mijn moeder of oma voor een kopje koffie. Even wat anders, zodat ik daarna weer met een frisse blik er naar kan kijken.

Zie je het echt niet meer zitten? Laat het dan los, maar dan ook écht. Pak een boek, tijdschrift, maak nog een wandeling. Doe waar jij zin in hebt. Het heeft geen zin om te forceren. Natuurlijk heb je wel eens een deadline, maar als je dan helemaal niets hebt ben je misschien wat te laat begonnen haha. Als ik had afgesproken met iemand om het op een bepaalde tijdstip aan te leveren maar ik ben nog niet helemaal tevreden of heb mijn twijfels, dan stuur ik het vaak toch met een uitleg. Vaak is het dan een klein detail waar we dan samen uit komen.

Ik vind het leuk om op deze manier wat tips en hoe ik te werk ga met jullie te delen. Maar aangezien deze post al aardig lang is geworden deel ik de volgende keer het volgende deel! ;-)

2 reacties

Laat een reactie achter

  • Beantwoorden
    Rachel
    26/02/2018

    Wat leuk zeg! Ik ben momenteel heel creatief bezig met mijn Bullet journal… er zit veel tijd in maar ik kan er geen genoeg van krijgen