Lunch Ontbijt Recepten

Recept: Sodabrood

13/05/2016

Recept: Sodabrood | Peek Inside

Als je een keer brood wilt maken dat snel, gemakkelijk én ook nog eens lekker is, dan is dit brood perfect. Een hele poos terug zag ik in ‘Baking made easy’ een programma op 24kitchen van Lorraine Pascale en in een aflevering maakte ze deze sodabrood. Het zag er zo gemakkelijk en lekker uit, daar moest ik mee aan de slag.

Het was even een zoeken tot ik erachter kwam dat 24kitchen blijkbaar geen toestemming heeft om recepten te delen, dus keek ik de aflevering even terug en schreef de ingrediënten op. Afgelopen week was het dan eindelijk zover. Doordat ik niet zo gek ben op karnemelk was dat een ingrediënt die ik vaak verwacht haha. Uiteindelijk was het recept nóg makkelijker dan ik dacht, snel klaar én erg lekker.

Ik vind brood maken superleuk, maar het wachten en weer kneden en weer wachten vind ik zo jammer ik zie liever gelijk resultaat haha en daardoor stel ik het uit maar met dit brood hoeft dat niet meer. Een kopje thee – uit mijn nieuwe Stelton theekan <3 – een beetje roomboter (of een ander beleg mag natuurlijk ook) én genieten maar!

Sodabrood

Aantal: 1 brood

Sodabrood

Ingrediënten

 • 370 gr bloem
 • 130 gr boekweitmeel*
 • 1 tl baksoda
 • 1 tl zeezout
 • 40 gr boter (gesmolten)
 • 340 ml karnemelk
 • 1 el stroop

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Doe in een kom de bloem, boekweitmeel, bakingsoda en zout. Maak een kuiltje en voeg dan de gesmolten boter toe, karnemelk en stroop en meng dit goed door elkaar.
 3. Doe dan een beetje bloem op je handen en kneed het nog even goed door elkaar met je handen.
 4. Op het aanrecht kneed je nog even door, de randen telkens omvouwen en maak er een mooie ronde bol van.
 5. Strooi dan een beetje bloem op de houten pollepel en druk die in het brood tot bijna op het aanrecht zodat je eigenlijk 4 kleine broodjes creëert.
 6. Strooi dan nog een beetje bloem boven op het brood en zet het dan in de oven voor ongeveer 30/40 minuten.

Note

* In plaats van boekweitmeel kan je ook volkorenmeel gebruiken.

Recept: Sodabrood | Peek Inside Recept: Sodabrood | Peek Inside

14 reacties

Laat een reactie achter

 • Beantwoorden
  lijnie burgmans
  22/01/2017

  Leuke recepten

 • Beantwoorden
  Jackie
  25/11/2016

  Psje

  Kan ik de overschot invriezen?

 • Beantwoorden
  Jackie
  25/11/2016

  Hoi Angelina
  Ik had haar ook op 24kitchen gezien. Zo fijn dat je het recept op je site hebt gezet.
  Dank je wel daarvoor.
  Vandaag het brood gebakken en het was super goed gelukt en heel lekker.
  Ik heb het met pompoensoep gegeten. Smeersel roomboter en wat herbamare op het nog warme brood. Mjamie.
  Ik ga wel een keer met kruiden erdoor expirimenteren. Lijkt me heel smaakvol.
  Had je ook zo een plakkerig deegje. Kreeg het bijna niet van mijn vingers…had ze echt goed bebloemd maar nog zat alles onder.
  Maar dat neemt niet weg dat ik het weer ga maken. Zo lekker,

  Groetjes Jackie

  • Beantwoorden
   Angelina - Peek Inside
   25/11/2016

   Hi Jackie! Wat leuk om te horen. Lekker hè! Ik denk dat kruiden inderdaad ook erg lekker zijn, maakt het brood net wat specialer. Leuk, ben benieuwd! :) Ja volgens mij was het bij mij ook wel aardig plakkerig (wat ik mij zo nog even kan herinneren haha). Goed bloem gebruiken is inderdaad de beste oplossing. Of eventueel wat minder melk. Wat betreft het overschot, volgens mij moet dat gewoon kunnen hoor. ;-)

 • Beantwoorden
  josephine
  01/06/2016

  wauh, wat fijn. ik zag de uitzending maar kon niet snel genoeg een pen vinden om te recept op te schrijven. nu heb ik het en ga zo mijn broodje bakken. dank je wel. p.s. mooie site, ga vaker kijken

 • Beantwoorden
  Haak en Pen
  13/05/2016

  Jammie, soda brood, zo lekker! Ik heb het wel eens gemaakt, misschien dit weekend weer, je brengt me op een idee.
  Wat heb je toch een mooi blog, je maakt prachtige foto’s.
  Ik ben je gaan volgen op bloglovin
  Fijne pinksterdagen Manon

 • Beantwoorden
  Stephanie
  13/05/2016

  Ooh! Soda bread! Mijn moeder maakt dat altijd en het is zooooo lekker ?

 • Beantwoorden
  Marlies
  13/05/2016

  Het brood ziet er erg goed uit!

 • Beantwoorden
  Suzan
  13/05/2016

  Wat een heerlijk broodje lijkt dit! Zou je hem ook glutenvrij kunnen maken door de bloem te vervangen door havermeel/rijstmeel oid? Wat denk jij?

  • Beantwoorden
   Angelina - Peek Inside
   13/05/2016

   Je zou ook volledig boekweitmeel kunnen gebruiken (wel de glutenvrije versie dan) of havermeel inderdaad. Of misschien ook een gedeelte boekweitmeel en een gedeelte havermeel, maar dat weet ik niet zeker. Je moet er sowieso wel rekening mee houden dat het iets anders kan worden qua structuur en uiterlijk, maar denk dat het wel moet lukken. Gelukkig is het niet heel ingewikkeld en heb je niet veel ingrediënten nodig dus prima om eens te proberen. ;-) Ik ben benieuwd!