Kan ik mijn testosterongehalte laten testen?

Kan ik mijn testosterongehalte laten testen?

Elke man produceert dagelijks een bepaalde hoeveelheid aan testosteron. Hoeveel een man op dagelijkse basis produceert hangt af per persoon. Daarnaast speelt leeftijd ook een grote rol. Op jonge leeftijd produceer je namelijk meer testosteron dan op latere leeftijd. Maar wat is het belang van testosteronproductie? En hoe weet je wanneer je ‘te weinig’ testosteron aanmaakt in je lichaam? Kun je dit laten testen? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en leggen we je meer uit over jouw testosterongehalte.

Waarom is testosteron belangrijk?

Testosteron wordt aangemaakt in zowel het vrouwelijke als mannelijke lichaam. Hoewel vrouwen de werking van testosteron ook nodig hebben, heeft testosteron meer impact op het lichaam van de man. Testosteron wordt daarom ook wel het mannelijk geslachtshormoon genoemd. Mannen hebben dit hormoon namelijk nodig voor onder andere de productie van sperma, de ontwikkeling van spieren en het groeien van een baard. Daarnaast zorgt testosteron ook voor het verhogen van het libido, wat in essentie nodig is voor de voortplanting van het mannelijke en vrouwelijke geslacht.

De penopauze

Mannen produceren elke dag een bepaalde hoeveel testosteron. Deze dagelijkse productie start al vanaf de geboorte. De hoeveelheid die dagelijks wordt aangemaakt stijgt vanaf de geboorte langzaam richting het hoogtepunt: de pubertijd. In deze levensfase stijgt de dagelijkse productie aanzienlijk tot een hoogtepunt. Vanaf een leeftijd van 25 jaar stabiliseert het testosterongehalte zich, waarna de dagelijkse productie vanaf een leeftijd van 30 jaar langzaam zal afnemen. Hier merk je als man de eerste jaren niet zo veel van. Maar vanaf een leeftijd van 45 jaar is de afname wel te merken. Dit zal gepaard gaan met verschillende symptomen zoals een lager libido, een moe en futloos gevoel, spierzwakte en stemmingswisselingen. Deze levensfase van de man wordt ook wel de penopauze genoemd. Dit omdat de klachten en levensfase vergelijkbaar is met die van de menopauze bij vrouwen.

Hoe weet ik of ik een tekort aan testosteron heb?

Allemaal leuk en aardig. Maar hoe weet ik wat mijn testosterongehalte is? Om hier achter te komen zijn er verschillende methodes die je kunt gebruiken.

Ten eerste zijn er verschillende online testosteron tests die je kunt uitvoeren. Zo ook de test van testosterontekort.nl. Deze testosterongehalte test is gebaseerd op het Aging Male Symptoms Score (AMS). Deze test bestaat uit een set van 17 vragen die kunnen uitwijzen of je een tekort aan testosteron hebt. Op elke vraag zijn 5 antwoorden mogelijk. Afhankelijk van je ingevoerde antwoorden krijg je een uitslag tussen de 17 en 85 punten. Hoe hoger je score, hoe groter de kans dat je last hebt van een tekort aan testosteron. Dit kan uitwijzen of je momenteel in de penopauze zit.

Heb je de test afgerond en zie je dat je uitslag dermate hoog is? Dan is het verstandig om een bezoekje aan de huisarts te brengen. De huisarts kan een bloedonderzoek uitvoeren die met 100% zekerheid aangeeft wat het testosterongehalte in je bloed is. Dit is de meest accurate manier. Op basis van deze uitslag kunnen er verantwoorde medische stappen worden ondernomen die ervoor zorgen dat je testosteron niveau weer op een gezond pijl komt.

Waarom testosteron aanvullen?

Mocht je op latere leeftijd een tekort aan testosteron hebben, dan kun je last krijgen van de eerder besproken symptomen. Hoe erg de klachten van een testosteron tekort zijn verschilt per persoon. Maar voor sommige mannen kunnen de klachten dermate vervelend zijn dat zij hier dagelijks last van ondervinden. Voor deze groep mannen kan het aanvullen van het testosteron niveau een hele verbetering zijn op hun kwaliteit van leven. Hierbij moet wel vermeld worden dat je nooit zelf aan de slag moet gaan met het verhogen van het testosteron door innamen van testosteron verhogende supplementen. Ga altijd in gesprek met je arts en laat hem of haar een verantwoord medisch plan opstellen die ervoor zorgt dat je testosteron weer op een gezond niveau komt.