Hoe ontruim je een heel huis?

Hoe ontruim je een heel huis?

De belangrijkste reden om een huis leeg te maken is een overlijden. Maar deze opruiming wordt ook gedaan bij een verhuis naar het buitenland, waarbij men slechts een handvol spullen meeneemt.

Ben jij van plan om een woning te laten leeghalen? Op deze pagina vind je alle belangrijke info op één plek, inclusief een paar nuttige tips.

Zelf doen of vertrouwen op een firma?

Een eerste belangrijke vraag: ga je de inboedel zelf verwijderen, of ga je hiervoor een professional inschakelen?

Sommige bedrijven zijn gespecialiseerd in woningontruimingen. Ze komen met een team langs om alle spullen te verwijderen, geven sommige items een tweede leven en brengen de overschot naar een recyclagepark. Het grote voordeel is dat je zelf flink wat tijd (en zweet) bespaart. Maar deze service is natuurlijk niet gratis.

Heel wat mensen kiezen ervoor om zelf een huis leeg te maken. Dat kan perfect. Maar onderschat deze klus zeker niet. Het vraagt de nodige voorbereiding. En ook op fysiek vlak is deze opruiming zwaar.

Tips voor doe-het-zelvers

Maak eerst een wandeling door de woning en lijst op welk materiaal nog bruikbaar is, en welke spullen je weggooit. Misschien zijn er nog objecten die je kan verkopen of schenken aan een familielid/vriend(in). Je kan hiervoor eventueel een kleurcode gebruiken: groen = bijhouden, rood = weg.

Daarna moet je waarschijnlijk wat verhuismateriaal regelen. In appartementen en woningen met meerdere verdiepingen is een verhuislift geen overbodige luxe. Anders is het bijna onmogelijk om kasten, zetels, bedden… naar beneden te krijgen. Zoek ook een paar verhuisdozen om alles netjes op te bergen.

De kans is groot dat je bepaalde spullen weggooit. Voor dit afval kan je een container huren bij een firma zoals Remondis Corneillie. Afvalcontainers zijn verkrijgbaar in allerlei volumes en diverse afvalstromen (gemengd restafval, afbraakhout, papier en karton).

Werk systematisch. Richt jezelf op één kamer, werk die af en ga pas daarna verder. Anders verandert de woning al gauw in een puinhoop en raak je het overzicht kwijt.

Een huis leegmaken gaat vlotter met twee, drie of meer personen. Vraag dus familieleden of vrienden om te helpen. Het kan nooit kwaad om een coördinator aan te wijzen die alles in goede banen lijdt.