Wat zijn cryptomunten, Bitcoin en Blockchain?

Wat zijn cryptomunten, Bitcoin en Blockchain?

Bitcoins en andere virtuele munten worden erg populair in westerse landen. Ook in bepaalde landen in Azië zijn ze tegenwoordig erg groot. De financiële wereld is door de komst van deze munten enorm veranderd. Ook ligt er in deze markt veel potentieel voor de toekomst. Maar is zijn deze munten nou eigenlijk? Hoe werken ze en wat zijn de voordelen? Hieronder volgt meer uitleg.

Opslag en Blockchain

Een cryptomunt is dus een virtuele munteenheid. Deze munten zijn niet gecentraliseerd, maar staan opgeslagen op systemen en servers over de hele wereld. De markt is daarom volledig zelfstandig. Niemand houdt toezicht of grijpt in bij een mogelijke crash. Bitcoin, Ethereum en andere grote munten worden opgeslagen als computercode. Deze kunnen ontwikkeld worden door deze coins te ‘minen’. Dit betekent dat computers berekeningen uitvoeren om deze te achterhalen. Cryptomunten kunnen worden gekocht en verkocht. Ook kun je er transacties mee doen. Deze transacties en andere belangrijke gegevens worden opgeslagen en uitgewisseld door middel van de Blockchain. Dit is een grote digitale database.

Bitcoin en altcoins

Veruit de bekendste cryptomunt is Bitcoin. Maar niet alle cryptomunten zijn natuurlijk Bitcoins. Naast deze grote munt heb je nog vele kleinere munten. Deze worden meestal altcoins genoemd. Enkele andere grote munten zijn bijvoorbeeld Ethereum, Tether en Binance. De koersen van deze munten zijn gemakkelijk online te vinden. De markt werkt in principe hetzelfde als bij het kopen en verkopen van aandelen. Wil je bijvoorbeeld Ethereum kopen? Houd dan goed de Ethereum koers in de gaten. Zorg dat je op een gunstig moment instapt. Timing is namelijk het belangrijkste bij de koop en verkoop van cryptomunten.

Cryptomunten kun je kopen via bedrijven of een exchange. Bij een exchange ben je het voordeligst uit, omdat je de munten direct koopt en verkoopt aan andere mensen. Als je werkt via een bedrijf of bijvoorbeeld een app, werk je met een tussenpersoon. De prijzen zullen daarom altijd iets hoger liggen. In ruil hiervoor heb je een iets beter overzicht, gemak en soms wat hulp. Zorg dat je altijd een betrouwbare exchange of bedrijf kiest om mee te werken. Ook de cryptomunten zelf moet je goed controleren. Er zijn genoeg kleinere munten waar de makers geen visie of doel hebben. Maar als jij een goede munt kunt vinden en op het juiste moment instapt, kan ook jij een leuk bedrag verdienen met deze markt.