Meer spiermassa kweken, hoe doe je dat?

Meer spiermassa kweken, hoe doe je dat?

De zomerperiode zit er alweer bijna op. Hierdoor is het tijd om vaarwel te zeggen tegen dat wasbordje en weer flink wat spiermassa te gaan kweken. Na de zomer is het zonder shirt op het strand lopen toch niet meer zo vanzelfsprekend. Maar spiermassa kweken, hoe doe je dat nou eigenlijk? In dit blog vertel ik je meer over spiermassa kweken en geef ik tips en tricks die voor mij altijd goed hebben gewerkt. 

Van een ‘cutfase’ naar ‘bulkfase’  

Wanneer het je gelukt is om deze zomer die felbegeerde sixpack te behalen, weet je vast en zeker wel een wat een cutfase is. Voor degene die het niet weten: een cutfase is een periode waarin je minder kcal (energie) binnenkrijgt dan je verbrandt, om zo je vetpercentage omlaag te brengen. 

Een bulkfase is dan ook het tegenovergestelde. Tijdens je bulk zorg je er bewust voor dat je meer kcal (energie) binnenkrijgt dan dat je verbrandt, om zo meer spiermassa aan te maken. Dit gaat vaak ook gepaard met een hoger wordend vetpercentage. Vandaar dat het, voor een gezond en fit ogend lichaam, belangrijk is om deze fases met elkaar af te wisselen. In dit blog focussen we ons op het bulken. In de rest van dit artikel geef ik je dus nog een aantal tips hoe je het vaak lastig bestempelde bulken het beste kan aanpakken.  

Energiebalans uitrekenen

Zoals ik eerder al heb gezegd, moet je tijdens het bulken meer kcal binnenkrijgen dan je dat je verbrandt. De eerste stap is dus om erachter te komen wat je daadwerkelijke energiebalans is. Hiervoor kun je een personal trainer inschakelen of gebruik maken van de diverse rekenmethodes die er op het internet te vinden zijn. Houdt er wel rekening mee: de rekenmethodes die je op het internet vindt zijn vaak niet helemaal toegespitst op jouw situatie. Wil je dus een vakkundig oordeel over je energiebalans, dan kun je het beste een specialist opzoeken. Wanneer je je energiebalans eenmaal in kaart hebt, tel je daar zo’n 300 tot 500 kcal bovenop. Dit overschot aan kcal zorgt er uiteindelijk voor dat je meer spiermassa aanmaakt. 

Veranderend boodschappenlijstje 

Heb je moeite met veel eten? Dan is het verstandig om je boodschappenlijstje om te gooien. Door ‘magere’ producten te eten die weinig kcal bevatten, maak je het jezelf alleen maar moeilijk. Kies dus eens voor de volle kwark in plaats van de magere kwark. Dit zijn quick wins die het makkelijker voor je maken om sneller meer kcal binnen te krijgen. Verder helpt het ook om bijvoorbeeld wit brood in plaats van bruin brood te eten. Ja het klopt dat bruin brood gezonder is, maar door de hoeveelheid vezels krijg je sneller een verzadigd gevoel. Iets dat niet bepaald helpt wanneer je al moeite hebt met de benodigde kcal binnenkrijgen.