Dit is waarom 'calorieën tellen' niet werkt

Dit is waarom 'calorieën tellen' niet werkt

Tel je calorieën om af te vallen, maar heb je het idee dat dit eigenlijk niet werkt? Twijfel je aan de voordelen hiervan? Ons advies: stop met calorieën tellen, het werkt niet. Het heeft geen zin om calorieën te tellen, het is in plaats daarvan van belang om gezonder te gaan leven.

Paradox tussen calorieën tellen en obesitas

We tellen inmiddels zo’n 50 jaar calorieën, uit Brits onderzoek blijkt echter dat het totaal niet geholpen heeft. We zijn de laatste tientallen jaren steeds meer calorieën gaan tellen, terwijl er aan de andere kant 25% meer mensen met obesitas zijn dan een aantal jaren geleden. Wat dat betreft lijkt het erop dat we juist dikker zijn geworden vanaf het moment dat we calorieën zijn gaan tellen. Is dat nog niet voldoende voor je om er nu mee te stoppen? We zetten nog een paar redenen voor je op een rij waarom calorieën tellen niet werkt. 

Calorieën uit gezonde voedingsstoffen

Niet alle calorieën zijn hetzelfde, hoe doet jouw lichaam het bijvoorbeeld op slechts 1.200 calorieën uit chips en koekjes? Het klopt dat je dan onder het aantal calorieën blijft dat je aan de andere kant verbrandt, waardoor je in theorie af zou moeten vallen. Je kunt je waarschijnlijk goed voorstellen dat je belangrijke bouwstoffen en voedingsstoffen mist, zodat je lichaam er niet bepaald beter van wordt. Je hoeft geen calorieën te tellen, het is van belang om calorieën uit gezonde voedingsmiddelen in te nemen.

Focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit

Zorg er in meer algemene zin voor dat je de nadruk legt op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ga je calorieën tellen? Je legt de focus dan op de kwantiteit van eten, terwijl het juist om de kwaliteit van eten zou moeten gaan. Het is niet zo vreemd dat calorieën niet werkt, aangezien je er met een klein aantal ongezonde calorieën nog altijd niet voor kunt zorgen dat je gezonder door het lichaam kunt gaan en je kunt afvallen

Blijf weg van ongezonde light-producten

De laatste reden waarom calorieën tellen niet werkt? De kans is groot dat je uitkomst bij verschillende light-producten, die minstens zo ongezond zijn als het origineel. Er is in dat geval geen sprake van een groot aantal calorieën, maar in plaats daarvan neem je kunstmatige of chemische stoffen in die uiteindelijk alleen maar meer schade aan zullen richten. Calorieën tellen werkt niet, zorg er in plaats daarvan voor dat je gezonder kunt gaan eten en je meer gaat bewegen; dat helpt je om af te vallen.