Hoe weet je of je een huidschimmel hebt?

Hoe weet je of je een huidschimmel hebt?

Schimmels leven nu eenmaal op ons lichaam en zijn doorgaans onschadelijk, echter als schimmels sterk gaan groeien kunnen er problemen ontstaan. Dan wordt het vervelend! Huidschimmel zorgt voor jeuk en een branderig gevoel op de huid. Vaak gaat dit gepaard met rode plekken op de huid, ook kan de huid gaan schilferen en zorgen voor jeuk. De rode vlekken breiden zich doorgaans ook nog eens steeds verder uit. En pas goed op, want huidschimmels zijn ook nog eens besmettelijk. Kortom, tijd om hier iets aan te doen. Maar wat?

Ontstaan van huidschimmel

Ieder mens heeft verschillende schimmels op zijn/haar lijf, die doorgaans onschuldig zijn. Ze groeien onder andere op onze nagels en op onze huid. Er zijn omstandigheden waarbij deze schimmels extra hard gaan groeien. Bijvoorbeeld als je te strakke kleding draagt. De huid kan hierdoor worden beschadigd waardoor er een schimmelinfectie kan ontstaan. Ga je vaak zwemmen? Hou je van de sauna? Ga je vaak in bad? Dan begeef je jezelf vaak in vochtige, warme ruimtes. Schimmels zijn dol op dit soort ruimtes, zorg er dan ook voor dat je jezelf altijd goed afdroogt, zodat deze schimmels geen kans krijgen. Huidschimmels kunnen ook ontstaan als je jezelf juist te vaak wast met zeep. Dat klinkt gek, maar teveel wassen kan dus ook voor problemen zorgen. Als je jezelf te vaak met zeep wast, verwijder je namelijk juist een beschermende laag, waardoor schimmelinfecties ontstaan.

Behandeling huidschimmel

Huidschimmel is goed te behandelen. Het beste kun je een middel gebruiken dat schimmeldodende bestanddelen bevat. Heb je last van een oppervlakkige schimmelinfectie? Gebruik in dit geval een zalf. Als je last hebt van een schimmelinfectie, doe je er goed aan om comfortabele kleding te dragen, zoals een joggingbroek. Te strakke kleding zorgt voor beschadigingen van de huid, hierdoor kunnen er juist nog meer schimmelinfecties ontstaan. Raadpleeg altijd een dokter op het moment dat je twijfelt over de juiste behandeling van jouw huidschimmel. Een huidschimmel is namelijk besmettelijk, waardoor je op dit gebied geen enkel risico moet nemen, je wilt immers geen mensen in je omgeving besmetten.

Voorkomen van huidschimmel

Je kunt huidschimmel voorkomen door ervoor te zorgen dat je altijd ruim zittende kleding draagt. Hierdoor wordt je huid nooit beschadigd en krijgen infecties geen kans. Droog jezelf altijd goed af als je in een warme, vochtige omgeving bent geweest. Zorg daarnaast voor een goede weerstand, want ook bij een lage weerstand zien schimmels hun kans schoon, huidschimmels dus ook.