Tips en verzorging

3x meest voorkomende plantziektes: spint, trips en wolluis

03/08/2018

3x meest voorkomende plantziektes: spint, trips en wolluis | Pee

Je plant gedraagt zich opeens anders, krijgt rare plekjes en vlekken maar wat is er nu aan te doen én nog belangrijker hoe kan je het behandelen. Controleer je planten regelmatig, vooral ook aan de onderkant van het blad en in de ‘oksels’ van de bladeren. Helaas heb ik geen foto’s van de genoemde plantziektes (of eigenlijk niet helaas natuurlijk haha) en kon ik ook niets vinden, maar Google eens en je wordt overspoeld. ;-) Alhoewel bij mijn Ficus de bladeren bovenin wat gekke vormen aan het aan nemen is.. Deze moet ik in ieder geval even in de gaten houden en wat extra liefde geven.

 

Spint

De spint is soms best lastig om te herkennen omdat ze erg klein zijn en zie je ze eigenlijk te laat. Ze bevinden zich vaak onder het blad en zijn heel klein, ze zuigen de sappen uit je plant. De schade kan je daarna makkelijker herkennen doordat de bladeren geel worden en gaan krullen.

Oorzaak
Spint zijn actief zijn bij droog en warm weer. Een andere reden kan zijn dat het potgrond oud is. Dus regelmatig verpotten is belangrijk en zorg dat je de pot goed schoonmaakt. Het komt het meest voor bij planten die vaak droog staan (die je bijvoorbeeld snel vergeet water te geven of te sproeien).

Behandeling
Als het op een paar bladeren zit kan je deze bladeren rustig weghalen, maar denk erom dat je niet tegen de gezonde bladeren aankomt met het besmette blad. Je kan ook de plant besproeien met koud water, eigenlijk kan je dit sowieso het beste 1x per week doen. Om het te bestrijden kan je ook een mix van water, afwasmiddel of groene zeep en spiritus gebruiken. Het beste is om de plant dan koud weg te zetten.

 

Trips

Trips zijn kleine insecten die veel schade kunnen aanrichten. Er ontstaan zilverachtige verkleuringen, of soms krijgen je bladeren een hele rare vorm. Een mix van de juiste voeding en genoeg licht kan je het meestal voorkomen. Maar omdat ze ook kunnen vliegen blijft het lastig, let daarom goed op verkleuringen.

Oorzaak
Trips kunnen via andere planten komen maar ook door snijbloemen. Ze kruipen bijvoorbeeld in bloemtoppen of onder het blad. Ze houden ook van warme temperaturen en een lage luchtvochtigheid.

Behandeling
Ze zijn vrij immuun geworden voor veel bestrijdingsmiddelen. Er worden daarom vaak chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt, maar een mix van water en afwasmiddel of groene zeep. Spoel de hele plant met lauwwarm water. Het liefst een paar keer per week totdat de plaag weg is.

 

Wolluis

Mocht je witte pluisjes zien onder de bladeren en op de stengel dan is het wolluis en zijn daardoor goed te herkennen. Hier worden ook de bladeren flink aangetast doordat ze zich door de aderen heen wroeten. De bladeren kunnen ook wat plakkerig worden omdat ze honingdauw afscheiden.

Oorzaak
De oorzaak is iets minder bekend maar één van de redenen die ik lees is dat het vaak gebeurd wanneer het huis droog en aangenaam is. Ze zouden ook reageren op tocht, dus zorg dat je plant niet op de tocht staat. Het kan op alle planten komen maar bijvoorbeeld de cactussen, bananenplant, ananasplant zijn extra gevoelig.

Behandeling
Maar de behandeling is natuurlijk veel belangrijker. Doordat ze goed te zien zijn kan je ze ook goed behandelen. Hiervoor kan je weer een mix van zeepmengsel gebruiken of eerst met water te bespuiten. Controleer dagelijks of het echt weg is én blijft. Je kan ze ook aanstippen met een watje met bijvoorbeeld spiritus. Ik las ook dat je ze met lieveheersbeestjes zou kunnen bestrijden hoe leuk is dat. ;-)

Ik hoop dat je natuurlijk hier nog geen last van hebt, maar je weet nu wat de oorzaak kan zijn om het voorkomen. Mocht je er toch last van hebben hoop ik dat je iets aan deze tips hebt.

 

Heb je zelf ook een tip wat heeft gewerkt?
Laat het dan vooral weten in een reactie! :)

2 reacties

Laat een reactie achter

 • Beantwoorden
  De Style Spot
  03/08/2018

  Oh wij hebben ook een keer spint gehad wat een ellende was dat zeg! Zo’n mooie plant. Bedankt voor je tips 😊🌿

  • Beantwoorden
   Angelina - Peek Inside
   03/08/2018

   Ja dat is echt niet wat je wilt! Heb je het uiteindelijk ook weer weggekregen of helaas de plant weg moeten doen? Dank je wel én graag gedaan! :)