Recepten Toetjes

Recept: Meringue met salted caramel & granaatappelpitjes

16/12/2017

Recept: Meringue met salted caramel & granaatappelpitjes | Peek Inside

Een dagje later dan gepland maar de afgelopen dagen was ik een beetje druk met van alles dat het er niet van gekomen was om foto’s te maken. Je kent het vast wel, zoveel dingen te doen en willen doen, maar zo weinig tijd. ;-) Wat betekent dat ook de kerstdagen steeds dichterbij komen, daarom moest en zal dit heerlijke recept dit weekend nog online komen haha.

Maar dan het recept, yum! Het zijn best wel veel handelingen, maar laat het je niet afschrikken. Zowel de meringue als de salted caramel kan je goed voorbereiden, zo hoef je alleen maar op de bewuste dag het te gaan opbouwen en dat is zo gebeurd. ;-)

Ik had eigenlijk nog nooit eerder op deze manier salted caramel gemaakt, maar wilde dat toch eens proberen. Dankzij het geweldige recept van Mariette van Zoetrecepten (topper!) ging ik aan de slag en het is echt superlekker én makkelijker. De combinatie vind ik ook top, echt een dessert waarmee je een kerstdiner goed kan afsluiten!

Op zoek naar meer kerstrecepten?

Meringue met salted caramel & granaatappelpitjes

Aantal: 4 personen

Meringue met salted caramel & granaatappelpitjes

Ingrediënten

  Salted caramel
 • 100 gr suiker
 • 50 ml water
 • 45 gr roomboter
 • 75 ml slagroom
 • 0,5 tl zeezout
 • Meringue
 • 2 eiwitten
 • 60 gr suiker
 • 60 gr poedersuiker
 • Topping
 • 125 gr mascarpone
 • 3 el ahornsiroop
 • 125 ml slagroom + 1 el suiker
 • snufje zeezout
 • 4 el granaatappelpitjes

Bereidingswijze

 1. Voor de salted caramel zet je een pannetje op het vuur en voeg de suiker en het water toe. Verdeel het gelijkmatig zodat de suiker volledig onder het water zit. Verhit het de suiker met het water maar roer niet. Geleidelijk krijgt het de juiste kleur, mooi bruin. Dit kan ongeveer 10 tot 15 minuten duren.
 2. Voeg dan de boter toe en blijf roeren tot de boter volledig is opgelost. Schenk dan voorzichtig het slagroom toe het gaat flink borrelen dus pas op want het is natuurlijk goed heet. Roer dan nog een minuut goed en zet het vuur uit als het helemaal is opgelost. Als laatste roer je de zout erdoorheen. Zet het aan de kant zodat het kan afkoelen.
 3. Verwarm de oven voor op 100 graden.
 4. Klop de eiwitten in een vetvrije kom met de suiker tot stijve pieken. Voeg dan de poedersuiker toe en klop dit tot het helemaal is opgenomen en je nog steeds pieken kunt maken.
 5. Leg bakpapier op een bakplaat. Het makkelijkste is om de meringue met een spuitzak erop te doen, maar ik schepte ongeveer 2 eetlepels op het bakpapier en maakte hier rondjes van. Herhaal tot de meringue op is. Zet ze dan in de oven voor ongeveer 1,5 uur. Laat ze volledig afkoelen.
 6. Roer de mascarpone los met de ahornsiroop. Klop de slagroom tot zachte pieken en spatel het dan door de mascarpone.
 7. Pak dan de glaasjes en verkruimel een beetje meringue op de bodem. Schep hier een eetlepel van het slagroom-mascarponemengsel op en besprenkel met de karamel. Herhaal nog een keer en strooi er dan nog een beetje meringue overheen en granaatappelpitjes.

Recept: Meringue met salted caramel & granaatappelpitjes | Peek Inside Recept: Meringue met salted caramel & granaatappelpitjes | Peek Inside

4 reacties

Laat een reactie achter