Recepten Toetjes

Recept: Pepernotentoetje met peer & filodeeg

27/11/2017

Recept: Pepernotentoetje met peer & filodeeg | Peek Inside

Ook dit jaar wilde ik weer een lekker recept gaan maken voor Sinterklaas. De inspiratie was alleen ver te zoeken dus ik dacht laten we het op Instagram vragen via een poll in de stories. De uitslag was uiteindelijk 50% voor een toetje en 50% voor een ontbijtje. Dat hielp dus niet echt! ;-)

Toen maar besloten om voor allebei te gaan, de inspiratie kwam vast vanzelf. En ja hoor, dit toetje is een variatie op een recept uit het nieuwe kookboek van Jamie Oliver 5 ingrediënten. Op 24kitchen zag ik het voorbij komen alleen werd die gemaakt met onder andere frambozen en pistachenoten. Het was zo leuk opgemaakt en met het filodeeg, dus maakte ik een eigen variant met peer en pepernoten.

Een simpel, lekker en rommelig toetje die je zo op tafel zet. Je zou het in plaats van met peer ook met mandarijnen kunnen maken. Hele andere smaak, wellicht voor kinderen net wat lekkerder doordat het wat zoeter is. Het is een totaal ander recept dan vorig jaar die overigens ook nog steeds een dikke aanrader is!

Pepernotentoetje met peer & filodeeg

Aantal: 2 personen

Pepernotentoetje met peer & filodeeg

Ingrediënten

 • 2 filodeegvellen
 • 2 el honing
 • 1 el olijfolie
 • 30 gr pepernoten + extra voor garneren
 • 2 peren
 • 20 gr boter
 • 20 gr fijne kristalsuiker
 • 125 gr mascarpone
 • 1 el kwark
 • handjevol blauwe bessen

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
 2. Leg de filodeegvellen op het aanrechtblad en besprenkel met de honing. Leg vervolgens de filodeegvellen op elkaar de honing kant naar boven. Vet dan de bakplaat in met olijfolie en leg hier de filodeegvellen op. Sprenkel nog een beetje olijfolie over het filodeeg. Zet het in de oven voor ongeveer 10 minuten tot het mooi goudbruin is geworden.
 3. Maak dan de pepernoten wat fijner met bijvoorbeeld een vijzel of keukenmachine en zet aan de kant.
 4. Schil dan de peren en snijd ze in kleinere stukjes. Verhit in een pan de boter met de peer en laat ze ongeveer 3 minuten zachtjes bakken. Voeg dan het suiker toe en laat het nog een paar minuten staan en roer regelmatig. Als je merkt dat het al zachter is geworden, haal je het van het vuur. Mix de peer fijner met een keukenmachine of een vork als het echt goed zacht is. Roer de peer goed door de mascarpone en kwark.
 5. Maak dan de borden op, begin met het filodeeg breek ze voorzichtig in kleinere stukken en verdeel ze over de borden. Schep hier een beetje van het mascarpone-peer mengsel op, strooi er een beetje pepernoten over en herhaal nog een keer. Garneer met extra pepernoten en blauwe bessen.

Recept: Pepernotentoetje met peer & filodeeg | Peek Inside

1 reactie

Laat een reactie achter