Boekreviews Recepten Zoet

Review: Food talk (+ recept)

14/07/2017

Review: Food talk (+ recept) | Peek Inside

Begin juni werd er een nieuw kookboek gelanceerd: Food talk door Kim Feenstra en Bénine Bijleveld. Een kookboek met 60 glutenvrije recepten. Van de Nederlandse bevolking heeft 1% last van coeliakie las ik in het boek. Hoogtijd voor een leuk en hip kookboek met lekkere glutenvrije recepten.

Food talk

Bénine is foodblogger bij Bénine’s Kitchen en Kim Feenstra kennen we natuurlijk allemaal als model. Kim deed onlangs ook mee met het programma Het Perfecte Plaatje waar ze voor het eerst in aanraking kwam met foodfotografie. Die foto vond ik toen al erg goed gelukt en dat dacht zij zelf ook. Ze had zo een passie voor fotografie ontdekt.

Samen delen ze een gezamenlijke passie: eten en dit doen ze ook beiden glutenvrij. Voor Bénine is glutenvrij eten een must vanwege haar intolerantie voor gluten en Kim koos hiervoor omdat ze zich er beter bij voelt. Bénine was hiervoor haar blog natuurlijk al veel mee bezig, en beiden vonden ze dat glutenvrij eten vooral gezien werd als truttig/saai en daar moest verandering in komen. In dit boek staan zeker lekkere, hippe en toegankelijke recepten.

Review: Food talk (+ recept) | Peek Inside Review: Food talk (+ recept) | Peek Inside

Het boek

Het boek begint met zowel een voorwoord van Bénine waarin ze verteld hoe ze ontdekte dat ze coeliakie heeft. Daarna volgt een voorwoord van Kim waarom zij glutenvrij eet. Er volg een stukje theorie over gluten met bijvoorbeeld tips waar gluten inzitten maar wat je misschien niet zou verwachten – bijvoorbeeld thee, dropjes, gehakt. En dan de recepten die onderverdeeld zijn in: start, salades, soep, klein, groot en zoet. Helder en duidelijk.

Op een paar recepten na staan overal foto’s en tussendoor veel foto’s van Bénine en Kim. De hoofdstukken worden afgewisseld met WhatsApp-gesprekken tussen Bénine en Kim wat erg leuk is om even tussendoor te lezen. Bij elk recept staat ook een korte uitleg door Bénine of Kim, waarom ze het maken etc.

Recept: Raw brownie | Peek Inside

Recept: Raw brownie

Save the best for last, zullen we maar zeggen. ;-) Deze heerlijke raw brownie is het laatste recept in het boek. Niet te ingewikkeld, geen gekke ingrediënten én natuurlijk superlekker. Het was moeilijk want de Thaise mosselen waren ook een optie. Deze wilde ik al maken toen ik deze zag in een tijdschrift en nog niet wist dat het uit hun kookboek kwam. Die bewaar ik voor later! ;-)

Dit recept is net als ieder boekreview overgenomen uit het kookboek zelf. Nu heb ik nog wel een toevoeging, er staat dat je uiteindelijk beter verder kunt gaan met een handmixer. Eigenwijs dat ik ben, ben ik gewoon doorgegaan in de keukenmachine haha. Maar dit ging goed, ik weet ook niet precies waarom ze dit dan afraadt. Maar ik zou het zeker wel even in gedachten houden.

Raw brownie

Aantal: 8 personen

Raw brownie

Ingrediënten

 • 150 gr walnoten
 • 50 gr amandelen
 • 250 gr Medjooldadels, ontpit
 • 4 el cacaopoeder
 • 1 el pindakaas
 • 3 el honing
 • 2 el kokosolie, gesmolten
 • 1 biologische citroen, schoongeboend
 • 2 el kokosrasp
 • 2 el pinda's

Bereidingswijze

 1. Doe de walnoten en amandelen in de keukenmachine en maal de noten helemaal fijn. Snijd de dadels in kleine stukjes en voeg ze toe aan de noten. Maal in de keukenmachine, zodat het één geheel wordt met de fijngemalen nootjes. Als je met een keukenmachine werkt, kun je het mengsel er nu het best uit halen en verder gaan met een handmixer.
 2. Voeg de cacaopoeder, pindakaas, honing en kokosolie toe. Rasp de schil van de citroen erboven en voeg 100 ml water en een snuf zout toe. Meng het mengsel tot een gladde massa.
 3. Bekleed een ovenschotel van 20 bij 10 cm met bakpapier en doe het mengsel erin. Druk vervolgens goed aan met een lepel, zodat het gelijkmatig verdeeld is. Zet de schaal 45 minuten in de vriezer of laat het in 3 uur in de koelkast hard worden.
 4. Wanneer het klaar is, kun je het gemakkelijk uit de ovenschotel halen door aan het bakpapier te trekken. Snijd de brownie in gelijk stukken, bestrooi met kokosrasp en pinda's. Bewaar de brownies in de koelkast en eet ze binnen vijf dagen op.

Review: Food talk (+ recept) | Peek Inside Review: Food talk (+ recept) | Peek Inside

Mijn mening

De cover sprak mij al erg aan, niet zo standaard. Het boek zelf is net zo, er wordt gebruik gemaakt van wit en zwart maar hier en daar ook een pagina in mooie niet extreme kleuren. De gekozen fonts zijn mooi en duidelijk en bij de recepten net iets groter. Zowel de lifestyle foto’s door Mitchell van Voorbergen als de foto’s die Kim maakte van de recepten zijn erg mooi. Voor mensen met coeliakie of als je geïnteresseerd bent in glutenvrij eten, staan hier zeker lekkere recepten in.

En één van mijn favoriete quotes staat er ook in: “People who love to eat are always the best people.” van Julia Child. Hier maakte ik al eens een printable van en is de enige die nog dagelijks gedownload wordt superleuk. Je kan de quote hier downloaden!

Bestel Food talk bij Bol.com

Titel: Food talk
Auteur: Kim Feenstra en Bénine Bijleveld
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
ISBN: 9789021565965
Kopen: € 20,00 via Bol.com


Deze blogpost is in samenwerking met Kosmos Uitgevers. Ik werk graag met bedrijven en merken waar ik enthousiast over ben. De content die ik hiervoor maak zijn altijd 100% eigen tekst en mening. Lees hier meer over in mijn disclaimer. 

 

2 reacties

Laat een reactie achter

 • Beantwoorden
  Eline
  14/07/2017

  Het ziet er wel heel erg lekker uit en helemaal niet zo lastig om te maken! Deze ga ik onthouden voor als ik weer naar de supermarkt ga.