Lunch Recepten

Recept: Rogge-sodabrood met geitenkaas, honing & tijm

31/07/2017

Recept: Rogge-sodabrood met geitenkaas, honing & tijm | Peek Ins

Nomnomnom! Niets lekkerder dan vers gebakken brood. De geur, de smaak, zacht van binnen met een harde korst. Ja, daar maak je mij blij mee! Maar het geduld heb ik er vaak niet voor haha. Kneden vind ik heel rustgevend, maar dan weer uren wachten dat vind ik altijd lastig. Dit brood is daarom ideaal, alles even mengen, een deegbal maken en hup de oven in. Perfect voor het weekend!

Eerder maakte en deelde ik al eens een recept voor sodabrood en die was al heerlijk, maar deze is nóg beter (en stiekem ook nog weer gezonder). Dit sodabrood is gemaakt met roggemeel en volkorenmeel. Ik kwam het per toeval tegen op Jamie Magazine en het zag er zo mooi uit en krokant. Ik vind donker brood altijd mooi en vooral als het een rustieke uitstraling heeft. Hoe iets eruitziet vind ik ook heel belangrijk, ik denk altijd in foto’s haha.

Maar alleen een brood vond ik toch wel weer wat saai. De combinatie geitenkaas, honing en tijm had ik al wel eens voorbij zien komen maar nog niet eerder geprobeerd. Dit brood leek mij de ideale combinatie om het mee te testen en het was echt smullen.

Wil je dit weekend eens iets anders op tafel? Een lekkere luie zondag in bed met Netflix en dit als ontbijt of lunch? Dat klinkt toch perfect?

Rogge-sodabrood met geitenkaas, honing & tijm

Aantal: 1 brood

Rogge-sodabrood met geitenkaas, honing & tijm

Ingrediënten

 • 250 gr volkorenmeel + extra om te bestuiven
 • 100 gr roggemeel (of speltmeel)
 • 60 gr havermout
 • 1 tl baksoda (zuiveringszout)
 • 1 tl zeezout
 • 1 ei
 • 300 ml karnemelk
 • Op het broodje
 • Geitenkaas
 • Honing
 • Takjes tijm

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
 2. Meng in een grote kom de droge ingrediënten: volkorenmeel, het roggemeel, havermout, baksoda en het zout goed door elkaar.
 3. In een andere kom klop je het ei los met de karnemelk. Roer het vervolgens met een vork door de droge ingrediënten. Als alles goed is gemengd bestuif je het aanrechtblad en je handen met wat bloem en vorm je een bal van het deeg - het kan wat nat aanvoelen maar gebruik dan wat extra bloem.
 4. Leg de deegbal op een met bloem bestoven bakplaat en bestuif de deegbal zelf ook met nog wat bloem en maak het met je handen platter tot ongeveer 4 cm dik. In het midden maak je met een mes een kruis van ongeveer een halve cm diep.
 5. Zet het brood in het midden van de oven en bak het in ongeveer 45 minuten tot de korst stevig is. Je kan het ook controleren door op de onderkant te kloppen en als het hol klinkt is het goed.
 6. Laat het brood afkoelen, een beetje warm is stiekem wel lekker. Snijd er mooie stevige plakken van en besmeer met de geitenkaas, besprenkel met de honing en strooi er de tijm over.

Note

* Heb je geen roggemeel? Dan kun je ook speltmeel gebruiken.

Recept: Rogge-sodabrood met geitenkaas, honing & tijm | Peek Ins Recept: Rogge-sodabrood met geitenkaas, honing & tijm | Peek Ins

0 reacties

Laat een reactie achter