Boekreviews

Review: Hygge – de Deense kunst van het leven

25/01/2017

Review: Hygge - De Deense kunst van het leven | Peek Inside

Voordat ik naar Kopenhagen ging (mei 2015) werd ik al bekend met het fenomeen ‘Hygge’. Het woord had iets en ik heb zelfs twee jaar rond gelopen met het idee om mijn bedrijf te hernoemen naar Hygge Studio. Dat klinkt toch te gek? ;-) Maar uiteindelijk toch besloten het niet te doen. En toen was daar eind 2016 een hele hype, iedereen had het opeens over hygge.

Hygge

Het boek stond dus al een tijdje op mijn verlanglijst, maar daar bleef het eigenlijk bij. Afgelopen oktober zag ik dat je op de leuke Scandinavische blog Fika Magazine het boek kon winnen. Ik waagde een kans én ik had geluk. Ik won het boek! Het boek leest lekker weg en heeft leuke weetjes, heerlijke om op een zondag of in de avond onder een kleedje, met een kop thee en iets lekkers én natuurlijk heel veel kaarsen door te lezen. Helemaal hygge natuurlijk! ;-)

Hygge spreek je uit als: hoe•guh.

Het boek

Het boek is het ultieme cadeau voor iemand die geïnteresseerd is in geluk of natuurlijk Denemarken. Het is opgedeeld in 14 hoofdstukken. Alles wat ook maar iets met hygge te maken heeft wordt benoemd: hygge buitenshuis, het hele jaar door of zelfs voor de ‘kleine beurs’. Rond kerstmis (ultieme hygge gevoel) maar ook in de zomer. Er staan verschillende recepten in zoals een aardappel-knolselderijpuree, kastanjes.

Meik Wiking is van het The Happiness Research Institute Kopenhagen. Hoe tof is het alleen al om te zeggen dat je bij een bedrijf werk met die naam haha. Ze heeft alles goed onderbouwd met voorbeelden en onderzoeksresultaten met een flinke dosis humor. Tussendoor staat mooie illustraties maar ook prachtige foto’s en niet te vergeten de ‘Hygge-rondleiding door Kopenhagen’ met voor mij heel veel herkenningspunten haha.

Review: Hygge - De Deense kunst van het leven | Peek Inside Review: Hygge - De Deense kunst van het leven | Peek Inside

10 dingen waar je huis hyggeligt van wordt

Er worden ook 10 dingen beschreven waardoor jouw huis ook hyggeligt wordt. ;-)

 1. Een hyggekrog: een hoekje waar je lekker weg kan kruipen met een deken, een boek een kop thee.
 2. Een open haard: leuk weetje, in Denemarken heeft maar liefst 30% een open haard of hout kachel, terwijl dat in het Verenigd Koninkrijk maar 3,5% is.
 3. Kaarsen: geen kaarsen, geen hygge.
 4. Spullen van hout: alles van hout, bureaus, stoelen en zelfs een lucifer hebben zelfs iets.
 5. Natuur: Denen hebben de behoefte om het hele bos naar binnen te nemen.
 6. Boeken: wie houdt er nou niet van een plank vol met dikke boeken?
 7. Aardewerk: een mooie theepot of vaas, of die favoriete mok waar je altijd uit drinkt.
 8. Aaibaarheid: een hyggeligt interieur draait niet alleen om hoe het eruitziet maar ook hoe het voelt.
 9. Vintage: Denen zijn dol op vintage in hun interieur en je kunt dan ook bijna alles vinden in de tweedehands- en antiekzaken.
 10. Dekens en kussens: een vereiste in elk hygge-huishouden, vooral tijdens de koude wintermaanden.

Review: Hygge - De Deense kunst van het leven | Peek Inside

Mijn mening

Zoals je wel merkt kan ik eindeloos doorgaan en het hele boek behandelen, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. Ik heb dus het boek gewonnen, maar als dit niet was gebeurd had ik ‘m zeker zelf gekocht. Heb je een voorliefde voor Denemarken, spreekt het bovenstaande je aan of ben je nog op zoek naar een leuk cadeau voor iemand die het bovenstaande wel kan waarderen? Dan is dit boek een absolute aanrader. Perfect materiaal voor in de boekenkast (dan kan je punt 6 gelijk ook afstrepen haha).

Bestel Hygge bij Bol.com

Titel: Hygge – De Deense Kunst van het leven
Auteur: Meik Wiking
Uitgeverij: Lev.
ISBN: 9789400508187
Kopen: € 19,99 via Bol.com

2 reacties

Laat een reactie achter

 • Beantwoorden
  Bianca
  25/01/2017

  Ik heb het boek voor kerst gekregen (en ook nog het boek “Hygge” van Marie Søderberg) en vind het geweldig! Denemarken staat hoog op onze reis-wishlist (net als de rest van Scandinavië overigens) en het hygge-principe past helemaal bij ons en onze inrichting. Alleen al van het woord ‘hyggelig’ word ik gelukkig haha ;-)

  • Beantwoorden
   Angelina - Peek Inside
   25/01/2017

   Ohh wat leuk! Die van Marie ziet er ook prachtig uit, maar heb ik helaas nog niet in kunnen zien. Maar die is ook een aanrader begrijp ik? Haha superleuk. Ik ben vaak op vakantie geweest in Denemarken en is echt mijn favoriete vakantieland. De rest van Scandinavië staat ook nog hoog op lijstje. Haha leuk herkenbaar! ;-)