Recepten Zoet

Recept: Kruidige appelcake

07/10/2016

Recept: Kruidige appelcake | Peek Inside

De afgelopen dagen zijn echt perfecte herfstdagen: lekker zonnetje, beetje (heel erg) wind haha en het wordt steeds kouder. Stiekem vind ik het helemaal niet erg, zoals het weer nu is vind ik het perfect. Als we dit kunnen houden tot volgend jaar en rond de Kerst een flink pak sneeuw, dan ben ik een blij mens. ;-)

Dit weer vraagt ook weer om heerlijke herfst/winter recepten. Ik wilde heel graag een lekkere appelcake maken met veel specerijen die je echt doet denken aan de herfst/winter. Het moest dus ook een wat donkere cake worden en daarom besloot ik om speltbloem te maken. Ik vind dit vaak een rustieke uitstraling geven, maar omdat cake recepten meestal met zelfrijzend bakmeel gemaakt worden was het spannend.

De cake was erg stevig en de appels kreeg ik er moeilijk door haha. Ik hield mijn hart alweer vast en in de oven leek het heel lang nat en vochtig te blijven. Op de laatste 2 minuten ging ik alvast even prikken met een satéprikker en die kwam er schoon uit. Top! Gelukkig was er visite in de buurt die het konden testen en iedereen was enthousiast. Yay!

Tip: de cake is ook erg lekker om te eten wanneer die nog een beetje warm is. Of maak er een lekker dessert van met een bolletje vanille-ijs. Heerlijk! ;-)

Excuses voor de foto’s, ze zijn niet zo mooi en bijzonder als ik in gedachten had haha.

Kruidige appelcake

Nodig: Cakevorm 21 cm

Kruidige appelcake

Ingrediënten

 • 200 gr zachte boter + voor het invetten
 • 60 gr suiker
 • 90 gr donkerbruine suiker
 • 4 eieren
 • 200 gr speltbloem
 • 2 tl bakpoeder
 • 2 appels, in blokjes gesneden
 • 1 tl kaneel
 • 2 tl koek- & speculaaskruiden
 • 1 tl nootmuskaat
 • Snufje zout

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. In een kom klop je met een mixer de boter met beide suikers licht en romig.
 3. Voeg dan een voor een de eieren toe en mix tot er een mooi egaal beslag ontstaat.
 4. Zeef vervolgens het bloem boven de kom. Spatel dit met het bakpoeder, kaneel, koek- & speculaaskruiden, nootmuskaat een snuf zout door het beslag.
 5. Spatel dan de blokjes appel er doorheen. Dit zal een beetje lastig gaan, maar zorg dat het gewoon een beetje verdeeld is.
 6. Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier. Giet het beslag in de cakevorm.
 7. Bak de cake in ongeveer 60 minuten. Prik met een satéprikker erin om te controleren of de cake klaar is, komt deze er schoon uit dan is de cake klaar.
 8. Laat de cake 5 minuten afkoelen in de vorm. Haal het dan uit de vorm en laat het volledig afkoelen op een rooster.

Recept: Kruidige appelcake | Peek Inside Recept: Kruidige appelcake | Peek Inside

12 reacties

Laat een reactie achter

 • Beantwoorden
  Dita
  10/10/2016

  Mhhh dit ziet er lekker uit! :)

 • Beantwoorden
  Karlijn
  09/10/2016

  Oh wat ziet dit er heerlijk uit! Ik krijg er meteen zin in als ik de foto’s zie. Ik heb zelf geen oven, maar ik denk dat ik even bij mijn zus langs ga vanmiddag en die van haar ga gebruiken. Nu al zin in!

  • Beantwoorden
   Angelina - Peek Inside
   09/10/2016

   Dank je wel Karlijn! Ohh geen oven? :O Daar zou ik niet zonder kunnen hoor haha. Maar gelukkig kan je nog terecht bij je zus. Leuk, ben benieuwd wat je ervan vindt! :)

 • Beantwoorden
  Jessy
  09/10/2016

  Nu ik eindelijk een oven tot mijn beschikking heb ben ik ook veel meer aan het bakken. Dit is dan ook zeker een recept die ik binnenkort wil uitproberen :)

 • Beantwoorden
  Sandra
  09/10/2016

  Oohhhh dit doet mij echt aan vroeger denken! Toen was ik gek op appelcake. Mijn moeder maakte ook altijd een kruidige variant er van. Jummie! Nu mag ik helaas geen appel meer, dus nu wordt het ‘m niet meer, haha.

  • Beantwoorden
   Angelina - Peek Inside
   09/10/2016

   Ah nostalgie! ;-) Wat jammer, maar misschien een alternatief? Anders met andere fruitsoorten, bijvoorbeeld peer? Dat is denk ik ook wel erg lekker in deze combinatie. :)

 • Beantwoorden
  Monique | WritingMonique
  08/10/2016

  Oeh, dit ziet er superlekker uit! Ik ben dol op appeltaart, maar appelcake heb ik eigenlijk nog nooit geprobeerd; ben wel heel nieuwsgierig!

  • Beantwoorden
   Angelina - Peek Inside
   09/10/2016

   Dank je wel Monique! Net zo lekker hoor haha. Ideaal voor als je iets lekkers bij de koffie wilt maar bijvoorbeeld taart teveel gedoe vindt. ;-)

 • Beantwoorden
  Loes | Gewoon iets met Loes
  07/10/2016

  Mmh! Dit ziet er inderdaad uit als een heerlijke herfstige cake!