Inspiratie

5 tips: Voor in de keuken #1

07/10/2015

5 tips: Voor in de keuken #1 | Peek Inside

In de serie “5 tips” heb ik vandaag een aantal tips voor in de keuken en voor het koken. Simpele én slimme tips waardoor het allemaal hopelijk net iets gemakkelijker gaat. Omdat er natuurlijk meer tips zijn, zal er vast nog eens een deel 2 komen. Lees gauw verder!

1. Bereid je voor

Dit klinkt misschien logisch, maar goede voorbereiding is het halve werk. Leg alles wat je nodig hebt klaar, de pannen, de ingrediënten en waar je het daarna op wilt gaan serveren. Ik merk dat als ik dit niet doe – en dan met name de ingrediënten, dat ik vaak het belangrijkste vergeet haha. Ik bedoel noten worden natuurlijk nooit een stevige reep zonder kokosolie…

2. De staafmixer of blender schoonmaken

Als ik ergens een hekel aan heb, is het wel de staafmixer schoonmaken. Deze kan helaas ook niet in de vaatwasser. Maar nu heb ik een simpele tip, pak een maatbeker of een andere hoge beker doe hier heet water in, staafmixer erin en aanzetten. Vervolgens voeg je hier zeep aan toe, zet je ‘m weer aan en als laatste spoel je de kop af met gewoon water. En klaar!

Hetzelfde geldt voor de blender, je doet er een beetje water in en zet de blender aan. Gooi het leeg en doe er nieuw en heet water in met een beetje zeep (maar puur heet water kan ook), weer even aanzetten en dan omspoelen en afdrogen.

3. De snijplank schoonmaken

Deze tip komt regelmatig voor bij, maar het werkt ook echt. Houten snijplanken kan je het beste schoonmaken door het in te smeren met citroensap. Vervolgens strooi jee hier zeezout overheen en wrijf je het in met een stukje keukenpapier of een vaatdoekje (schone uiteraard). Laat het daarna ongeveer 15/20 minuutjes in trekken en spoel het vervolgens af.

4. Ahornsiroop dopje

Bij de AH kocht een ik ahornsiroop in een glazen fles met een plastic dopje. Ideaal zou je denken. Niet dus! Toen ik het een poosje later weer wilde gebruiken, kreeg ik met geen mogelijkheid het dopje eraf – helemaal vastgeplakt. Ik was er een poos mee aan het prutsen totdat ik er helemaal klaar mee was. Maar toen gaf mijn moeder dé tip: houdt het dopje zo lang als nodig onder de warme kraan, je zult snel merken dat het dopje daarna gemakkelijk los komt. Bedankt moeders!

5. Amerikaanse cups

Veel recepten die ik tegenkom komen van Pinterest en 9 van de 10 keer zijn het Amerikaanse recepten waar ze werken met cups. Leuk, maar ook erg lastig als je niet precies weet hoe het zit. Nu zijn er gelukkig van die handige maatlepels die je kunt gebruiken, maar ook tabellen waar het precies instaat.

Cups naar grammen

INGREDIËNTEN 1 cup ¾ cup ⅔ cup ½ cup ⅓ cup  ¼ cup 1 tbsp
Bloem & meel 120 gr 90 gr 80 gr 60 gr 40 gr 30 gr 8 gr
Suiker 200 gr 150 gr 130 gr 100 gr 65 gr 50 gr 13 gr
Bruine suiker 180 gr 135 gr 120 gr 90 gr 60 gr 45 gr 12 gr
Poedersuiker 100 gr 75 gr 70 gr 50 gr 35 gr 25 gr 3 gr
Maïzena 120 gr 90 gr 80 gr 60 gr 40 30 gr 15 gr
Rijst 190 gr 140 gr 125 gr 95 gr 65 gr 48 gr 12 gr
Pasta 140 gr 100 gr 90 gr 70 gr 45 gr 35 5 gr
Havermout 90 gr 65 gr 60 gr 45 gr 30 gr 22 gr 6 gr
Boter 240 gr 180 gr 160 gr 120 gr 80 gr 60 gr 15 gr
Gehakte noten 150 gr 110 gr 100 gr 75 gr 50 gr 40 gr 10 gr
Gemalen noten 120 gr 90 gr 80 gr 60 gr 40 gr 30 gr 8 gr
Parmezaanse kaas (geraspt) 90 gr 65 gr 60 gr 45 gr 30 gr 22 gr 11 gr
Cacao 100 gr 75 gr 65 gr 50 gr 35 gr 25 gr 6 gr

Vloeibare ingrediënten

  • 1 tablespoon (tbsp) = 15 ml
  • 1 teaspoon (ts) = 5 ml
  • 1 cup = 240 ml
  • ¾ cup = 180 ml
  • 2/3 cup = 160 ml
  • ½ cup = 120 ml
  • 1/3 cup = 80 ml
  • ¼ cup = 60 ml

Ik moet hier wel bij zeggen, dat het niet altijd goed klopt, het is altijd nog een beetje uitzoeken – of het ligt gewoon aan mij, maar dat terzijde haha. Een nog betere tip is om gewoon maatcups te bestellen. Ik heb zelf sinds kort bij Dille & Kamille dit setje gekocht, ideaal! Maar anders is dit wel een handige om in ieder geval de goeie richting op te kunnen gaan. ;-)

Bovenste foto: Death to Stock

 

4 reacties

Laat een reactie achter

  • Beantwoorden
    Eline
    07/10/2015

    Aah bedankt voor het delen van de omrekeningen met de cups, ik struggle daar al zó lang mee! (Ik denk dat ik binnenkort toch maar even bij Dille & Kamille ga kijken hihi) Super originele tips verder :)

    • Beantwoorden
      Angelina - Peek Inside
      09/10/2015

      Haha vreselijk is dat he. ;-) Deze tabel is een combinatie van verschillenden die ik ooit eens tegen ben gekomen en heb getest. Maar inderdaad, ik zou voor het gemak zeker bij Dille & Kamille kijken, dat maakt het wel makkelijker.

  • Beantwoorden
    Judith
    07/10/2015

    Handige tips! Ik zit ook altijd te prutsen met dat dopje. Bedank je mam maar voor de gouden tip :) XO

    • Beantwoorden
      Angelina - Peek Inside
      07/10/2015

      Leuk, dank je wel Judith! Haha ga ik doen ;-) X