Boekreviews Ontbijt Recepten

Review: Powerfood – Van Friesland naar New York (+ recept)

19/06/2015

Review: Powerfood 2 (+ recept)

Op 11 juni kwam het nieuwe kookboek binnen van Rens Kroes. Haar vorige kookboek was een groot succes en wat mij betreft helemaal terug. Het tweede kookboek moest vast nét zo goed moest zijn en dat bleek ook al zo te zijn. Het boek is nog maar net te koop en nu al nummer 1 bestseller. En gelukkig, na wat bladeren zag ik al gauw dat het er net zo mooi uitzag en in dezelfde stijl is als het vorige boek. Mijn oog viel al gelijk al op meerdere recepten die ik graag wil uitproberen.

Review: Powerfood 2 (+ recept) Review: Powerfood 2 (+ recept)

Van Friesland naar New York

Zo luidt de slogan van het nieuwe kookboek ‘Powerfood 2’ van Rens Kroes. Rens is, zoals iedereen wel weet, opgegroeid in Friesland. In Friesland ontdekte ze haar liefde voor voeding en in New York ontdekte ze de internationale keukens, vegetarische recepten en raw food. Ze noemt Friesland waar haar roots liggen en New York die haar heeft gevormd.

Het boek

De foto’s zijn weer net zo mooi en zowel in Friesland als in New York gemaakt. Wat mij gelijk opviel was dat bijna alle recepten nu op de foto staan, niet allemaal bij het recept zelf, maar op een andere bladzijde (die vermeldt staat bij het recept). Een groot pluspunt! Daarnaast staan er wee leuke weetjes bij elk recept en tussendoor. Alle hoofdstukken zijn hier ook weer in te vinden: ontbijt, lunch, diner snacks, sweets, toppings en drinks. In het vorige boek was het hoofdstuk ‘Toppings‘ te vinden onder ‘Spreads‘, deze is nu wat uitgebreid met o.a. dressings.

Review: Powerfood 2 + Recept: Rogge-Ontbijtkoek

Recept: Rogge-Ontbijtkoek

Ik probeerde het recept voor ‘Rogge-Ontbijtkoek’ uit. Het zag er zo heerlijk uit en ik ben dol op rogge, dus de keuze was al snel gemaakt voor welk recept ik zou kiezen in deze review. Die van mij is wat breder en lager uitgevallen doordat mijn cakevorm eigenlijk te breed was, je kan dus beter een smallere (en misschien wat korter) cakevorm gebruiken.
Er stond in het recept 160 graden, ik heb een heteluchtoven en had deze op 200 graden.

Rogge-Ontbijtkoek

Nodig: Cakevorm 23x13cm

Rogge-Ontbijtkoek

Ingrediënten

 • 125 gr ontpitte dadels
 • 200 ml heet water
 • 3 tl speculaaskruiden
 • 3 eieren
 • 100 gr pecannoten
 • 200 gr roggemeel
 • 100 gr rijstmeel
 • 100 ml rijstmelk
 • 3 tl (wijnsteen)bakpoeder
 • Kokosolie (om bakblik mee in te vetten)
 • 1 1/2 el kokosbloesemsuiker

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 160 °C. Doe de dadels, heet water, speculaaskruiden en eieren in de blender en mix tot een romig beslag.
 2. Stamp de pecannoten fijn met een vijzel. Schenk de dadelmassa in een kom en voeg meel, rijstmelk en wijnsteenbakpoeder toe. Roer alles goed met een houten lepel door elkaar. Doe vervolgens de noten erbij en roer weer.
 3. Vet het blik in met kokosolie en schenk het deeg erin. Bestrooi met de kokosbloesemsuiker. Zet het blik in de voorverwarmde oven en bak de koek in ca. 60 min. gaar.
 4. Prik na 60 min. met een houten prikker in je ontbijtkoek. Als deze er schoon uit komt, is de koek gaar. Zo niet, dan bak je hem nog 10 min. langer.
 5. Laat de koek 10 min. afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Wacht met snijden tot de koek helemaal is afgekoeld.

Note

De rogge-ontbijtkoek is heerlijk met wat chiajam, notenpasta of gewoon met niks erop.

Review: Powerfood 2 + Recept: Rogge-Ontbijtkoek

Mijn mening

Het zijn weer lekkere en verassende recepten. De ingrediënten zijn ook gemakkelijk te krijgen, dus niet alleen de superfoods die je bij bepaalde winkels kunt krijgen. Uiteraard allemaal healthy recepten, maar dat gezond niet per se saai hoeft te zijn, dat bewijst ze weer met dit boek. Mij inspireert het in ieder geval en krijg ook weer ideeën om bepaalde ingrediënten samen te voegen tot een ander recept.

Bestel Powerfood – Van Friesland naar New York bij Bol.com

Titel: Powerfood 2 – Van Friesland naar New York
Auteur: Rens Kroes
Uitgeverij: Het Spectrum
ISBN: 9789000345045
Kopen: € 19,99 via Bol.com

10 reacties

Laat een reactie achter

 • Beantwoorden
  Claudia-Ookinhetpaars
  11/07/2015

  Ik heb deel 1 niet maar dit deel wel. Ik heb al bijna al haar hoofdgerechten gemaakt, stuk voor stuk een succes. Dit roggebrood/ontbijtkoek staat hoog op mijn lijstje om te maken. Als je tussendoortjes wil zonder suiker moet je ze zelf maken. Het lijkt me heerlijk om hiervan een plak mee te nemen naar mijn werk.

 • Beantwoorden
  Donna Luisa
  21/06/2015

  Ik heb het eerste deel thuis en dat vind ik een heel fijn boek. Nu ben ik ook wel nieuwsgierig geworden naar het tweede deel :)

 • Beantwoorden
  Hannelore
  21/06/2015

  Ik ken haar boeken niet, maar dit maakt me wel nieuwsgierig!

  • Beantwoorden
   Angelina - Peek Inside
   21/06/2015

   Dat is een goed teken! ;-) Ben benieuwd.

 • Beantwoorden
  Rensina Steursma
  19/06/2015

  Wat een mooi boek lijkt me dit zeg!
  Heb het eerste boek niet, maar ken wel alle geweldige reviews.
  Maar je zou de boeken vast los kunnen gebruiken.
  Ga hem gauw eens opzoeken in de boekhandel en wie weet kopen :)
  Groetjes, Rensina

  • Beantwoorden
   Angelina - Peek Inside
   19/06/2015

   Je zou het inderdaad ook los van elkaar kunnen gebruiken hoor, het zijn gewoon los boeken eigenlijk. Leuk!

 • Beantwoorden
  Marjolein
  19/06/2015

  Ik vind het boek er zo mooi uitzien! Ik heb Powerfood 1 in mijn bezit, en dat vind ik ook een geweldig boek. Ik gebruik het misschien niet super vaak, maar ik blader er wel heel vaak doorheen. Goed dat ze nu bij bijna elk recept een foto heeft! :D

  • Beantwoorden
   Angelina - Peek Inside
   19/06/2015

   Dan vind je deze vast ook heel mooi. Ja, dat vind ik ook een groot pluspunt. Al moet je wel even heen en weer bladeren, maar ze staan er wel in! ;-)

 • Beantwoorden
  Margot
  19/06/2015

  Het klinkt als een fijn boek en hij ziet er mooi uit!

  • Beantwoorden
   Angelina - Peek Inside
   19/06/2015

   Ja, het is zeker weer een fijn boek. Zeker een aanrader als je al fan was van het eerste deel!